29.5.10

sfenks kedisi !?



1960'larda bir genetik hata sonucunda ortaya çıkan bir tür olup onlara Sfenks kediler de deniliyormuş...
Sphynx – Sfenks, Eski Mısır ve Eski Yunan mitolojisinde insan kafalı, dişi aslan gövdeli bir yaratıktır. Ancak tarihçe bölümünde görüleceği üzere Sfenks Kedisinin Eski Mısır ve Eski Yunan ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur.
Bu kediye, bazen, Canadian Hairless Cat (Tüysüz Kanada Kedisi), Wrinkled Cat (cildinin buruşuk görünümünden dolayı, Buruşuk Kedi), Birthday Suit Cat (Herhalde yine buruşukluğu ima için, Doğum Günü Elbiseli Kedi) de denilmektedir. Fransa da ise, Chat sans Poiles ( Tüysüz Kedi ) olarak tanınmaktadır.
İmla olarak ta bir özellik var: Sfenx sözcüğünün İngilizce imlası, Sphinx şeklindedir. Nitekim kedi bu isimle tanıtıldığında bu orijinal imla tarzı kullanılırken, sonradan değiştirilerek, kayıtlara sphynx şeklinde alınmıştır.
Sfenks Kedisinin en enteresan özelliği, tüysüzlük durumuna sebep olan dominant gen’in, aynı zamanda, hayvanın vücut yapısının da değişmesine yol açmasıdır. İlk tüysüz kediyi doğuran ana kedinin ortalama büyüklükte ve tüm kedilerin yumuşak hatlarına sahip olmasına karşın, bugünkü Sfenks Kedisi, istisnai uzunlukta ve gövde yapısı da sert köşeli hatlara sahiptir. Bu açıdan, Sfenks Kedisi Rex türlerini hatırlatmaktadır.
Sfenks Kedileri, soğuğa tahammül edemezler. Bu itibarla daima ev içinde muhafaza edilmeleri ve soğuktan korunmaları gerekir. Böyle bir kediyi beslemenin tek avantajı, kedi tüyüne karşı alerjik olanların normal olarak bu kediden rahatsız olmamalarıdır. Ancak, çok aşırı alerjik bünyelerde, kedinin derisi üstündeki, çok ince, şeftali tüyü diyebileceğimiz çok kısa tüylerin dahi alerjik etkisi olduğu söylenmektedir. Hemen her türlü rengi olabilir.
Bazıları Sfenks kedisi için , “ O kadar çirkindir ki onun için güzeldir” derler.2008'de bir Sfenks kedinin fiyatı 5 bin euroya kadar ulaşmış. Oysa sadece birkaç yıl öncesine kadar kimse bu kedilere ilgi göstermiyormuş !?